Scroll Top
ПУСТОШ … Колко траe концептуалното изкуство…

12 ‎януари ‎2015

Автор:
Йоанна Тиеле

Значение на думата пустош (тълковен речник)

1. Безлюдно или обезлюдено пространство; пущинак. 2. Липса на живот; тишина. Вред цари пустош. 3. Прен. Изпразване на живота от смисъл, липса на духовен живот.
Какъв е днес животът на едно произведение на концептуалното изкуство и как то присъства в публичното пространство?

След като в изкуството е позволено абсолютно всичко, а пост-медийната реалност ни позволява да използваме медиите (изразните средства) без никакви ограничения, (често те излизат от рамките на самото изкуство), много от творческите произведения са придобили особена форма на съществуване.

Като резултат на появяването на концептуалното изкуство през 60-те години, за художникът най-значима става самата идея на произведението. Днес обикновено няма нужда, или по различни причини, не е възможно творбата да приеме конкретна материална, устойчива във времето форма. Произведението, често се появява като краткотрайна творческа акция, зависима от прякото присъствие и участие на публиката, както и базираща се на нейното индивидуално усещане и възприемане. Поради тази причина, авторите започват да напускат стандартното галерийно пространство, търсейки места в рамките на градската среда. Те използват околната среда, за да създадат взаимовръзка с хората и ежедневието им.

Но подобен тип творчески интервенции присъстват материално във времето само за един миг, “изчезвайки” бързо заедно с автора и участниците. След това, на конкретното място остава единствено градската пустош, лишена от определен художествен/духовен смисъл. Тази пустош може да бъде разбирана като обезлюдено пространство, което благодарение на художествена акция е било посетено от хората. От друга страна, пустош може да бъде възприемана, като среда претрупана с информацията, където хаоса на произвежданите стимули не ни позволява да уловим една конкретна мисъл/идея. В такава среда, една подобна творческа интервенция, пренасочва вниманието на зрителя, фокусира мисълта му върху един определен проблем.

Този тип авторски изпълнения, често е използван от художниците, но истината е такава, че те редовно се сблъскват с липсата на участници/зрители. Хората все още не са свикнали да участват активно, а предпочитат да стоят “в безопасност” и да гледат отстрани.
В такъв случай, трябва да си зададем въпросът: как може да продължи да съществува този тип произведение, след като то не успява да стигне директно към голям брой хора, а пустошта преодолява неговото материално присъствие?
Единствената форма, под която то удължава своя живот е документирането на случилото се, на идеята, на това моментно състояние, на физическото съществуване. Но и това не ни дава гаранция, че идеята ще бъде разпространена и ще достигне до широка публика. Документация под формата на снимки, каталози, видео записи и др., често остава забравена, изчезва в пустошта. Поради това, има нужда да се популяризира и споделя. По този начин може да дадем по-голям шанс на художествената концепция да не умре, а да достига заложения резултат в продължително време.
Разсъждавайки философски подобен вид произведения приличат на пустошта, която според будизма се отнася към нещата, които се появяват, съществуват за кратко време, но винаги в зависимост от определени обстоятелства изчезват. Те не могат да бъдат конкретизирани като съществуващи или несъществуващи. Тази художествена дейност се ситуира в неясното пространство помежду, непрекъснато борейки се за още малко време.

Автор:
16587077_10155152897237847_7391087354007896418_o_CUT
Йоанна Тиеле / Joanna Tiele
Изтегли текста на публикацията
ICON-PDF_01
ICON-Word_02
ICON-TXT_01
СВЪРЗАНИ ПРОЕКТИ
Clear Filters
Интенция за антивещ
11 януари, 2023
Интенция за антивещ

Bещите и процесите, в които те участват като “съвкупност от взаимосвързани преживявания и съзнания” …

Интенция за антивещ
subtitle
info
МЕТАРЕЗЕРВИ
6 април, 2023
МЕТАРЕЗЕРВИ

Серия от пърформанси, конструиране и деконструиране на обекти и още …

СТЪПКИ
6 февруари, 2014
СТЪПКИ

Границите на нашите тела определят и възможността да почувстваме …

СВЪРЗАНИ ЛОКАЦИИ
Clear Filters
КАТЕДРА “СКУЛПТУРА”
26 май, 2022
КАТЕДРА “СКУЛПТУРА”

ВТУ, Факултета по изобразително изкуство

КАТЕДРА “СКУЛПТУРА”
subtitle
info
град Велико Търново
12 септември, 2014
град Велико Търново

България

СВЪРЗАНА ПУБЛИКАЦИЯ
Clear Filters
ПЪТЯТ И ЗНАЧЕНИЕТО НА ИНТЕРМЕДИЯТА
6 декември, 2014
ПЪТЯТ И ЗНАЧЕНИЕТО НА ИНТЕРМЕДИЯТА

Автор: Йоанна Тиеле

ПЪТЯТ И ЗНАЧЕНИЕТО НА ИНТЕРМЕДИЯТА
subtitle
info
ИЗКУСТВО – ЗАМЕСТВАЩА ТЕРАПИЯ
26 август, 2013
ИЗКУСТВО – ЗАМЕСТВАЩА ТЕРАПИЯ

Проекта се фокусира върху свободата/лудостта да се изразяваш …

ВРЕМЕТО В ПЛАСТИЧНИТЕ ИЗКУСТВА
7 май, 2013
ВРЕМЕТО В ПЛАСТИЧНИТЕ ИЗКУСТВА

Автор: Тодор Овчаров