Scroll Top
ПРОЕКТ “КЪМ ДРУГИЯ КРАЙ”
Автор:
16587077_10155152897237847_7391087354007896418_o_CUT
Йоанна Тиеле / Joanna Tiele
Е
дно от най-колоритните места във Велико Търново е квартал “Варуша”.
Той се състои от множество малки, тесни улички, които понякога са изградени само от стълбища. Те образуват своебразен лабиринт, наситен със сетивни стимули, като например: специфични звуци, долитащи от скритите дворове, смесването на различни миризми и усещането за невидимо присъствие в един съвсем изолиран, приказен свят.
03_Projects_12a-to-the-other-end_Pic2-WEB-CUT
Работата “Към другия край” има за цел да привлече посетителите на града, както и самите граждани да се потопят в тази особена атмосфера на мястото. Да се почувстват за малко деца и да се отдадат безрезервно на всички нови усещания, които се появяват по време на посещението.
Както Ариадна е превела с помощта на нишката си Тезей през „Лабиринта”, така и аз искам да водя хората през лабиринта от улици на “Варуша”, да ги въведа в особената атмосфера на това непознато пространство.
Те ще бъдат изкушени да следват нишката и да намерят другия ѝ край. Тя, подобно на указателна линия върху карта, ще обозначи маршрут и ще влезе в ролята на водач. По този начин, посетителите ще могат да изминат целия избран път, без притеснение, че ще се изгубят.
Следването на линията/нишката е само претекст за опознаването на средата, с помощта на осезанието. Принципът на тази работа е да се пренасочи вниманието от доминиращо визуалния аспект на възприятията към други сетивни стимули, характерни за даденото място.
Квартал “Варуша” става отправна точка за изследване на заобикалящото ни пространство. Принципът на нишката на Ариадна може да бъде приложен и на други, разнообразни места. Когато сменяме района и времето на посещението, променят се също и доминиращите импулси, които влияят на нашите възприятия. По тази причина, всеки път, избраният маршрут ще предизвиква индивидуално за всеки един човек усещане.
СВЪРЗАНИ ПРОЕКТИ
Clear Filters
Естетизиране на отпадъка
Естетизиране на отпадъка
20 юни, 2014
ИН …
ИН …
13 юни, 2014
СТЪПКИ
СТЪПКИ
6 февруари, 2014
СВЪРЗВАНИ ЛОКАЦИИ
Clear Filters
град Велико Търново, България
град Велико Търново, България
12 септември, 2014
НОВИНИ