Scroll Top
БЪЛГАРО-ПОЛСКИ ПРОЕКТ “БЕЗПЛАТЕН БИЛЕТ”

„БЕЗПЛАТЕН БИЛЕТ” е проект, който има за цел да превърне пространството на автогара Стара Загора в средище на съвременното изкуство в периода от 1 до 31 Август 2013.

Автори на проекта са Искра Иванова, Йоанна Тиеле и Атанас Тотляков.
Избора на мястото не е случаен. Гостувайки на автогарата – комуникативно пространство с голям поток от пътуващи, проектът ще направи изкуството по-достъпно за хората и ще създаде добра среда за престоя на чакащите. Целта на проекта е да ангажира вниманието на посетителите и да направи времето на техния престой по-интересно и комфортно. Това ще даде достъп на пътуващите да се докоснат до съвременното изкуство.

Освен това идеята на проекта е да се създаде иновативна обща инсталация в пространството на автогара Стара Загора от произведения на утвърдени и млади автори от България и Полша. Те ще представят работите си, като дигитален печат, инсталации и видео произведения.
Крайният резултат от творческата работа в сградата на автогара Стара Загора ще допринесе за популяризиране на мястото като едно алтернативно пространство за културни практики.
Изложбата бе открита на 1-ви август 2013 от 18.00 часа / автогара Стара Загора.
Проекта се реализира с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и съдействието на „ОМ – отворена, положителна медия“.

… Прави впечатление, че има известна близост в … интерпретацията на поставената тема при полските автори; същото се забелязва и при българските им колеги, но в различна посока.
Мария Андиркова – Култура – Брой 35 (3006), 25 октомври 2013

Участниците в проекта са:
Искра Иванова (Iskra Ivanova)
Атанас Тотляков (Atanas Totlyakov)
Трифон Калфов (Trifon Kalfov)
Красимир Карабаджаков (Krasimir Karabadjakov)
Илиян Лалев (Ilian Lalev)
Йоанна Тиеле (Joanna Tiele)
Артур Хжановски (Artur Chrzanowski)
Юстъна Якубовска (Justyna Jakóbowska)
Доминика Вайберг (Dominika Wajberg)
Алиця Рънкиевич (Alicja Rynkiewicz)
Мацией Зданович (Maciej Zdanowicz)
Катажъна Майснер (Katarzyna Majsner)
Елинор Въсер (Elinor Wyser)